Overwin je angsten – net als Peter

 In Nieuws

Onlangs ontmoette ik Peter. Bij het eerste gesprek liet hij me zijn lijfboek zien: Stepping out of Fear van Krishnanada Trobe. Hoe je over je angsten heen kunt groeien door uit je comfortzone te stappen.

Dat je vertrouwen op kunt bouwen door het opdoen van ervaringen buiten je comfortzone. Dat het kansen geeft op opwinding en verwondering over jezelf en anderen en dat je kan helpen los te breken uit pijn.

Met de intentie om zijn angsten te overwinnen, nam Peter het initiatief om de SIMA®-motivatieanalyse te doen. De toon van de coachinggesprekken was gezet en ik hoopte enorm dat de SIMA®-methode hem bouwstenen zou geven om zijn zelfvertrouwen op te bouwen.

Peter studeerde tot vorig jaar geschiedenis, maar merkte dat hij zichzelf en zijn interesses niet langer kon koppelen aan zijn studie.

Daardoor verloor hij zijn motivatie voor de gekozen studie, voelde zich depressief en wist hij niet of hij (nog) gemotiveerd zou kunnen raken voor een nieuwe studie.

En wat was beter? Een universitaire studie of een opleiding op HBO-niveau?

Drijfveer ontdekken

Een prachtige uitspraak die Peter tijdens de gesprekken deed, was: “De grootste fouten zijn gemaakt in de geschiedenis en dus is het de geschiedenis waar we in ons leven het meeste van kunnen leren.”

Het was precies waarom Geschiedenis zijn eerste studiekeuze was geweest. Maar die keuze symboliseerde zijn zoektocht naar voldoening – die vond hij niet in de geschiedenis zelf.

Uit zijn verhalen bleek dat hij de geschiedenis vooral wil gebruiken als een leerschool voor zichzelf en anderen. Om een spiegel voor te houden, lering te trekken en te bouwen aan een verbeterde wereld. Zijn drijfveer? Begrijpen en tot uitdrukking brengen.

stepping out of fear, angsten overwinnen

Studiekeuzeadvies

Op basis van de gesprekken met Peter heb ik hem geadviseerd Bestuurskunde of Rechten te gaan studeren. Beroep? Beleidsmaker of rechter.

Hij houdt ervan om grondig kennis op te doen van het verleden, te onderzoeken, te doorgronden, te begrijpen, te leren en tot uitdrukking te brengen.

Bovendien heeft hij een sterk rechtvaardigheidsgevoel en is hij alleen gemotiveerd voor alles wat bijdraagt aan een rechtvaardiger wereld. Dat maakte dat ik in hem ook een rechter zag.

Ik hoop eigenlijk dat dit type mensen de rechters of beleidsmakers van de toekomst zijn.

Inmiddels heeft Peter zijn keuze gemaakt. Bestuurskunde vertelde hij mij met een glimlach op zijn gezicht. Het is mijn geluksmoment van deze maand.

Ontdek de SIMA®-methode

en doe de dingen die bij jou passen!

Wil je ook jezelf beter leren kennen? Ontdek wat je echte drijfveren zijn in het leven! Met de SIMA®-motivatieanalyse komt dit motivatiepatroon consistent en duidelijk naar voren.

Recent Posts

Laat uw reactie achter

Contact

Stuur ons een email en we nemen zsm contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Vul je zoekopdracht in.

ruzie-op-werkvloer-met-werkgever