Motivatie brengt je in beweging

 In Nieuws

Motivatie gaat over de aanzet tot gedrag. De reden waarom u in beweging komt. Waarom gaat u over tot actie? Het gaat over de wens om iets dat je wilt ook werkelijk te doen. Over de zin om iets te doen en te leren.

Niet alleen je startmotor

Motivatie is niet alleen de startmotor is van ons gedrag, maar ook de reden is waarom we vol enthousiasme kunnen blijven volhouden. Waarom besteden wij dan zo weinig tijd en aandacht aan onze persoonlijke motivatie? Als onze motivatie bepaalt of wij ons werk of wat wij doen in ons leven als zinvol ervaren, hoe kan het dan dat wij daar zo weinig over weten?

Het gevoel niet te doen waarvoor je in de wieg gelegd bent

Wij besteden jaren aan onze ontwikkeling door onze opleiding, we zoeken een baan, schijven persoonlijke ontwikkelplannen, worden bevorderd, maken promotie, we veranderen van baan zonder te kijken wat ons werkelijk motiveert. Uit onderzoeken over motivatie en bevlogenheid blijkt dat veel mensen het gevoel hebben dat ze niet doen waarvoor ze in de wieg gelegd zijn en dat ze achteraf, als ze terugkijken op hun leven het gevoel hebben dat ze liever ander werk gedaan zouden hebben dan ze daadwerkelijk gedaan hebben.

Op welk leven wil je terugkijken

Als mensen hun persoonlijke levenslessen delen spreekt mij dat enorm aan en leer ik daar graag van. Sommige leraren hebben impact op je hele leven. Omdat ze je tijdens de lessen over hun vak ook levenslessen meegeven. Ik herinner me nog mijn leraar op mijn middelbare school, die ons het volgende adviseerde: “Ga af en toe in je leven op je schommelstoel zitten en leef je in dat je 80 bent. Vraag je dan af op welk leven je zou willen terugkijken en laat dat je helpen bij de keuzes die je maakt.” Dat heb ik onthouden en het heeft mij al vaak geholpen om keuzes te maken. Natuurlijk is het leven niet 100% maakbaar en kun je niet elke keuze die je zou willen, zelf bepalen. De schommelstoel is een mooi instrument dat je kan helpen dichter bij je motivatie te brengen. Dichter bij je persoonlijke bestemmingsplan. Een eenvoudig advise dat mij vaak heeft geholpen bij het maken van keuzes.

Ergens warm voor lopen

Een tweede les die hij ons meegaf was: “Loop ergens warm voor! Zoek uit waar je warm voor loopt! En wat het ook is doe er iets mee.” Iets doen waar je warm voor loopt. Wat een mooie levensles. Ook aan deze levensles denk ik vaak terug en regelmatig bevind ik mij op een weg, waarvan ik zelf denk: “Hoe kom ik hier?”, “Hier beleef ik geen plezier aan?”, “Dit kost me mijn energie”, of “Ik mis in wat ik doe iets van mezelf”of “Er is meer dat ik wil doen”.

Onderneem actie als je niet doet wat je zou willen of kunnen

Wat maakt nu dat u vandaag bent gaan doen wat je doet? Doet u dat omdat het je wens is of omdat je er zin in hebt? Past het bij wie je bent en bij je plan? Bij wat je ziet als je persoonlijke bestemming? Gefeliciteerd als je volmondig ja kunt zeggen op dit soort vragen! Onderneem actie als je niet doet wat je zou willen of kunnen.

Omdat motivatie het onderwerp is dat mij enorm boeit focus ik mijn werk daar graag op. Dit is het begin van een blogserie over motivatie. Meer weten over de analyse van jouw motivatie? klik dan op onderstaande button.

Meer inormatie?

Recent Posts

Laat uw reactie achter

Contact

Stuur ons een email en we nemen zsm contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
0

Vul je zoekopdracht in.