top of page

5 redenen waarom je in een onbevredigende baan blijft hangen

In mijn coachingsbedrijf kom ik veel mensen tegen, die een onbevredigend gevoel hebben over hun werk. Onbedoeld blijven ze langer hangen in een baan die ze niet meer past. Dat is heel jammer, want werk kan je juist voldoening, plezier en energie geven. Ik ben het met je eens dat je baan geen droombaan hoeft te hebben en het is logisch dat werken niet alle dagen een feest kan zijn. Maar werken kan wel leuk en bevredigend zijn. Stel dat je wél meer plezier beleeft aan je baan dan is dat qua energie en voldoening toch mooi meegenomen. In dit blog wil ik kijken naar een vijftal redenen waarom mensen onbedoeld in een onbevredigende baan blijven hangen.



1. Loyaal aan je werkgever, maar niet aan jezelf

Soms ervaar je werkstress, omdat je baan niet meer echt bij je past. De druk neemt langzaam toe totdat je jezelf ervan bewust wordt en actie onderneemt. Zoals de man die mij vertelde dat hij jaren geleden voluit gemotiveerd begonnen is bij een mooi bedrijf. Hij voelde zich een paar jaar geleden nog thuis in zijn werk, omdat hij veel klantcontact had. Inmiddels werkt hij vooral online met zijn collega’s via teams en gaan zijn klantcontacten via het scherm. Op bezoek bij klanten en mensen op de zaak ontmoeten en adviseren is er niet meer bij. Al met al vertelt hij dat zijn motivatie inmiddels ver te zoeken is en dat het werken hem veel energie kost. Moe en niet voldaan je werkdag eindigen is niet wat hij wil.


Veel mensen vinden het lastig om toe te geven dat hun baan niet meer bij hen past. Ze blijven daardoor hangen in werk dat ze niet leuk vinden. Het zijn juist de loyale mensen, die het moeilijk vinden om hun baan op te geven, omdat ze trots zijn op hun bedrijf, hun werkgever niet willen teleurstellen of hun collega’s niet met het werk willen opzadelen. Zij zijn loyaal aan hun werkgever totdat ze onderkennen dat ze daarmee niet meer loyaal zijn aan zichzelf.


2. Geen keuzes kunnen maken

Ken je het gevoel wat er op je afkomt als je weer begint met werken na je vakantie. Je voelt wel dat je een keuze zou willen maken voor een verandering in je werksituatie, maar dat gevoel ebt weer weg als je weer begonnen bent. Dat zijn wel momenten van bewustwording. Je zit vast in een uitzichtloze baan, maar houdt toch vast aan wat je aan het doen bent. Niet voor niets zijn er veel mensen, die aan het einde van hun leven spijt krijgen van de dingen die ze niet gedaan hebben. Er zijn wel momenten van bewustwording geweest, maar nooit heb je het risico van stoppen kunnen nemen.


3. Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt

Je huidige vertrouwde werkomgeving geeft je zekerheid. Je weet wat je hebt en niet wat je gaat krijgen. Het is gemakkelijk om elke dag naar de voor jou vertrouwde werkomgeving te gaan en je weet wat je er kunt verwachten. Je vertrouwde werkomgeving verlaten kun je ervaren als een risico dat je niet wilt nemen. Onbewust denk je misschien dat verandering geen verbetering zal brengen. Het is daarom belangrijk bewust op zoek te gaan naar concrete mogelijkheden, omdat gevoel van vertrouwen ook te krijgen bij nieuwe kansen.


4. Gouden handboeien

Een simpele reden om bij je huidige werkgever te blijven kan ook je goede salaris zijn. Ik ken werknemers, die niet blij zijn met hun werk, maar er niet aan denken om weg te gaan. Ik snap het ook wel want het zijn gouden handboeien. Stel je hebt zo’n goed salaris en arbeidsvoorwaarden dat je weet dat je die niet bij een andere werkgever gaat krijgen. Misschien voel je dit wel als gevangen zitten in je werk. Het doet me denken aan een vrouw, die een ton per jaar verdiende en na 15 jaar de knoop doorhakte om kleiner te gaan wonen. Dit om toch haar hart te kunnen volgen in haar werk.


5. Geen idee wat je wél wilt

Zo kun je jarenlang piekeren over je werk en of je wel op de juiste plek zit zonder actie te ondernemen. Je gedachten en gevoelens houden je tegen om eens goed op een rijtje te zetten wat jou motiveert, plezier, energie en voldoening geeft. Zo sta je eigenlijk jaren in de sluimerstand.

 

Het Kantoor van nU

Bij Het Kantoor van nU zetten onze coaches samen met jou, jouw motivatie, talent en loopbaanmogelijkheden op een rij. Weg met de onzekerheid, het aanpassen en de sluimerstand. Met ons individuele coachtraject, de ééndaagse workshop en het maandagavondcafé werk je samen met je coach uit hoe jij jezelf kunt zijn in je werk en hoe je dit concreet gaat aanpakken. Je kan zelf kiezen of je dit traject liever alleen of in een groep wilt doen of dat je graag in een snel vaart door het traject werkt of dat je het liever spreidt en er de tijd voor neemt. Kies voor een optie die helemaal bij je past en blijf niet langer onbedoeld in je werk hangen. Ga aan de slag zodat je voluit ja kan zeggen tegen wat je doet en nee kan zeggen tegen wat je niet langer wilt. Je hoeft geen prestaties te leveren of uit balans te werken. Jij stelt de prioriteiten en maakt de keuzes over jouw werk die voor jou belangrijk zijn!


887 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page